نحوه نگهداری از دکل های نوری چگونه است؟ دکل نوری چیست؟ آیا با نحوه نگهداری از دکل های نوری آشنا هستید؟ دکلهای نوری یا برجهای نوری برای روشنایی محوطههای بزرگ مانند بیمارستانها، پارکها، کارخانهها و … کاربرد دارند. این دکلها هم مانند سایر سازهها نیاز به نگهداری و مراقبت دارند تا بتوانند طول عمر بیشتری داشته باشند. در ادامه با ما در آژند رهیاب همراه باشید تا با نحوه نگهداری از دکل های نوری بیشتر آشنا شوید.
دکل نوری چیست؟
دکل نوری یک سازه فلزی با ارتفاع زیاد است که در قسمت سر آن یک یا چند پروژکتور نصب میشود. کاربرد این دکلها برای روشنایی معابر شهری و محوطههای وسیع است. یکی از کاربردهای مهم این دکلها استفاده از آنها برای کمک به هواپیماها و بالگردها است که در تاریکی و شرایط آبوهوایی نامساعد بتوانند میزان ارتفاع را تشخیص دهند.
ارتفاع این برجها بین ۱۲ تا ۶۰ متر متفاوت است و لامپی که در آن استفاده شده LED بوده که با روکشی از لعاب یا فلز پوشانده میشود. یکی از ویژگیهای چراغهای این دکلها، توانایی حفظ رنگ در شرایط آبوهوایی نامساعد است. برجهای نوری به دو دسته سبد ثابت و سبد متحرک تقسیم میشوند که هر کدام ویژگیها و خصوصیات مختص به خود را دارند.
انواع دکلهای نوری
دکلهای نوری براساس ویژگیها و مشخصات خود به سه دسته مهم تقسیم میشوند.
برجهای نوری ثابت
در برجهای نوری ثابت محل پروژکتور ثابت است و جا به جا نمیشود. هنگام تعویض یا تعمیر قطعات آن، تکنسین باید به بالای برج برود و کار تعمیر را انجام دهد. این برجها در اکثر مواقع دارای نردبان هستند که میتوان از آنها برای بالا رفتن استفاده کرد.
برجهای نوری متحرک
برجهای نوری متحرک یکی از رایجترین انواع دکلهای روشنایی هستند که در دو مدل دستی و برقی تولید میشوند. در این نوع از برجها سبد نگهدارنده پروژکتور متحرک است و هنگام تعمیر یا تعویض قطعات میتوان آن را به راحتی جابهجا کرد.
– برجهای نوری متحرک دستی
در این نوع برجهای نوری با استفاده از سیم بکسل و هندل دستی میتوان هد را بالا و پایین کرد. در واقع در این برج نوری الکتروموتور وجود ندارد و ارتفاع سازه خیلی کوتاه است.
– برجهای نوری متحرک برقی
در برجهای نوری متحرک برقی از یک الکتروموتور برای تامین انرژی و جابهجایی سیم بکسل و هندل استفاده میشود. در این حالت سبدهایی حامل پروژکتور برای تعویض یا تعمیر قطعات آن به راحتی و به صورت اتوماتیک جابهجا میشوند.
برجهای نوری استادیومی
برجهای نوری استادیومی در مکانهایی نظیر ورزشگاهها و پادگانها استفاده میشوند و حجم نور بسیار خوبی دارند.
قطعات دکلهای نوری
دکلهای نوری از قطعات مختلفی تشکیل شده است که نگهداری و مراقبت از هر کدام از این قطعات باعث افزایش طول عمر سازه میشود. نگهداری از دکل های نوری نیاز به مراقبت و نگهداری از این قطعات دارد.
- پایه چراغ
- سبد نصب و قرارگیری پروژکتورها
- میله صاعقه یا برقگیر
- تجهیزات برق دکل
- چرخ و قرقره سیم بکسل و کابل
- گیربکس
- سیم متحرک
- پروژکتورها که شامل یک یا چند پروژکتور میشوند
- چراغ چشمک زن اخطار

نگهداری-برج-نوری
نگهداری از دکل های نوری
نحوه نگهداری از دکل های نوری چگونه است؟ باید در نظر داشته باشید که دکلهای نوری برای افزایش ماندگاری و طول عمر بیشتر نیاز به مراقبت و نگهداری دارند. برای این که بتوان به طرز صحیح از این برجهای نوری مراقبت کرد باید به صورت دورهای، فاکتورهای مختلف آن را بررسی و ارزیابی کرد. روش نگهداری از دکل های نوری بستگی زیادی به شرایط آبوهوایی منطقه دارد.
چند مرحله مهم نگهداری از این سازهها شامل بررسی پروژکتورها، تمیز کردن یا تعویض کردن لامپ پروژکتورها، تعمیر یا تعویض تابلو برق و چک کردن و تعمیر گیربکس است که حتما باید در فواصل زمانی مشخصی انجام شود. همچنین کنترل و بررسی بدنه دکل و قطعات روی آن و تمیز نگه داشتن بدنه دکل اهمیت بسیار زیادی دارد.
دکلهای مهاری یک نوع از انواع دکل روشنایی هستند که در آنها از کابلهای مهار استفاده میشود، با گذشت زمان این کابلها در برابر کشش ناشی از بارهای وارده به آن قرار گرفته و طول آن افزایش پیدا میکند. طول این کابلها در فصول گرم سال به دلیل افزایش دما و انبساط افزایش پیدا میکند. با افزایش بار وارده بر دکل و افزایش طول آن، فشار روی دکل و امکان انحراف آن زیاد میشود که ممکن است منجر به واژگونی دکل شود. به همین دلیل نگهداری و مراقبت از کابلهای مهار یکی از مهمترین مسائل برای نگهداری از دکل های نوری است. بررسی این کابلها در فواصل زمانی منظم و به صورت دورهای الزامی است.
همچنین پوشش گالوانیزه دکل و کابل مهار ممکن است دچار پوسیدگی و خوردگی شوند که با بررسی آنها به صورت منظم از این مسأله پیشگیری میشود.
عوامل تاثیرگذار در نصب دکل نوری
هنگام نصب دکلهای نوری باید به چند مورد مهم توجه کرد تا نصب آن بر اساس استانداردهای موجود انجام شود.
- بررسی و محاسبه سرعت و جهت باد در منطقهای که دکل میخواهد نصب شود.
- رعایت کردن استانداردهای روز دنیا در زمینه طراحی و نصب این دکلهای نوری الزامی است.
- بررسی ساختار زمین و جنس خاک منطقه بسیار اهمیت دارد.
- بررسی مقاومت دکل نوری در برابر سیل و زلزله و سایر حوادث طبیعی الزامی است.
- بررسی موقعیت جغرافیایی محل نصب دکل و طراحی ضخامت دکل باید انجام شود.
کاربرد برجهای نوری
برجهای نوری بیشتر برای ایجاد روشنایی در مکانها و محوطههای بزرگ کاربرد دارند. یکی از موارد استفاده از این برجها هنگام انجام پروژههای ساختوساز است. این پروژهها به دلیل اجرای طولانی مدت و شبانه روزی نیاز به روشنایی و نور زیاد در طول شب دارند.
همچنین در فصل سرد سال که طول روز کوتاهتر است این دکلها بسیار کاربرد دارند. از این دکلهای نوری برای روشنایی پالایشگاهها، پادگانها، فرودگاهها، پارکها، بوستانها و پارکینگها استفاده میشود.
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی عوامل موثر بر نگهداری از دکل های نوری و راههای افزایش طول عمر این دکلها پرداختیم. همانطور که میدانید دکلهای نوری برای روشنایی محیط اهمیت بسیار زیادی دارند و مراقبت از آنها و بررسی ایرادات و رفع آن بسیار مهم است. با مراقبت از این دکلها به صورت دورهای و منظم طول عمر آن افزایش پیدا میکند و ماندگاری آن زیاد میشود.
شرکت آژند رهساز اجرا کننده انواع نورپردازی ها، از جمله نورپردازی شهری، استادیومی و … و همچنین نصب انواع دکل دوربین، برج نوری و … است. به همین منظور شما می توانید برای دریافت خدمات در هر کدام از این زمینه ها با این مجموعه ارتباط برقرار کنید.
بدون دیدگاه