نورپردازی شهری از جمله عناصر موثر وکلیدی در طراحی فضای شهریِ امروزی محسوب میشود که در جلوه بصری و کیفی عناصر بسیار تاثیرگذار است. امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی جوامع و جریان بخش بزرگی از فعالیتها و کارکردهای محیطهای انسانی در ساعات شبانه، استفاده از نور مصنوعی در غیاب نور طبیعی روز، امری اجتنابناپذیر است. به عبارتی میتوان بیان داشت که تاکنون سیمای شهری و هر آنچه در ارتباط با آن است با احتساب روشنایی روز و در محدوده زمانی تابش نور خورشید حضور خود را برای جهانیان عیان کرده است، به عبارتی نور خورشید همانند ظرفی است که محتوای درون خود را شکل و شخصیت می بخشد. اما چهره شهر در شب نیز در هویت و جذابیت شهر تاثیر بسزایی دارد. همچنین میتوان گفت نورپردازی شهری تعریف کننده هویت شهر است و نبود نور مناسب و تاریکی های زیاد عوارضی از قبیل افزایش حوادث، تصادفات، جرایم و البته به خطر افتادن امنیت شهری را به همراه خواهد داشت. برای آشنایی با انواع نورپردازی شهری و اهمیت آن تا انتهای این مطلب از سایت آژند رهساز همراه ما باشید.
اهمیت نورپردازی شهری چیست؟
همانطور که از نام آن مشخص است، نورپردازی شهری به طراحی روشنایی مصنوعی برای همه عناصر در محیط شهری اشاره دارد. در گذشته نورپردازی شهری در درجه اول برای چهار هدف اصلی ارائه میشد، که عبارت بودند از: ایمنی عناصرشهری، امنیت ساکنان شهر، زیبایی محیط و رونق اقتصادی کشور، که از توانایی نور برای حمایت از فعالیت های شب و زیبا نمودن آن استفاده میشود. از چهار جنبه فوق، “نورپردازی برای ایمنی”حصول اطمینان ازسطح مطلوب نورپردازی است تا شرایط کاری ایمن را فراهم کند.
بطور کلی میتوان اهمیت نورپردازی شهری را بدین صورت بیان نمود.
-
حس امنیت با اجرای نورپردازی شهری
توقع امنيت در ميان نيازهای بشر جایگاه ویژه ای دارد. در واقع اولين نياز غيرقابل انکار در عرصه حيات شهري، نياز به ایمني و امنيت است. از این رو بر طرف شدن این نياز در شب ارتباط مستقيمی با نحوه روشنایی شهر دارد. البته وجه فيزیکی امنيت نيز به اندازه جنبه روانی آن مهم است. اگر فرد به واسطه تهدید و خطرات، خود را ایمن نداند مسلما از نظر روانی نيز احساس امنيت نمیكند بنابراین تامين امنیت نيز بسيار اهميت دارد.
نورپردازی برای امنیت شامل تامین میزان مناسبی از روشنایی به منظور ایجاد شرایط كاری مطمئن، پیاده روهای امن و شناسایی هرگونه مخاطره داخلی یا بیرونی میشود. نورپردازی تامین كننده ایمنی معمولا در نورپردازی های خارجی به افزایش احساس ایمنی افراد منجر میشود.
نورپردازی مناسب فضاهای شهری به میزان قابل توجهی از شکلگیری مناطق کور در شهر میکاهد. این امر بدین معناست که برخی مناطق در شبها به دلیل عدم نورپردازی مصنوعی میتواند بهترین راهکار در افزایش امنیت به شمار رود.
-
ارتقاء کیفیت فضاهای شهری
نورپردازی میتواند به طور مستقیم به افزایش سرزندگی و کیفیت زندگی مردم کمک کند. شهری را تصور کنید که عناصر خاص آن در شب بطور صحیح نورپردازی شده اند و تردد در آن چشم شهروندان را نوازش میکند.

نورپردازی شهری
انواع نورپردازی شهری کدامند؟
نورپردازی در فضاهای شهری را میتوان به صورت زیر تقسیم بندی نمود. کاملا روشن است نورپردازی میتواند بهطور همزمان چند هدف را برآورده كند.
نورپردازی عمومی: اولین دسته كه مهمترین عامل نورپردازی نیز محسوب میشود، تامین نور عمومی شهر است. این نورپردازی در فضای باز شهری که دارای قابلیت استفاده در شهر باشد بکار میرود. مثل نورپردازی معابر.
نورپردازی المانهای مهم شهری: این دسته شامل نورپردازی مجسمه ها ، ساختمانهای مهم، پل ها، علایم و تابلوهای تبلیغاتی و درختان و … میشود كه در این مورد از چراغ های جهت دار استفاده میگردد.
تعریف یك بدنه خاص توسط چراغ های متوالی: گاهی طراحان نورپردازی از چراغ های متوالی برای روشن نمودن یك بدنه یا یك مسیر استفاده میکنند. این تاكید به دلیل اهمیت محور مزبور است كه ضمن روشن ساختن محیط ، توالی را در ذهن بیننده ایجاد میکند.
نور پردازی برای تاكید بر خواص یك شی: به وسیله نورپردازی میتوان بر خواص مهم از یك شی تاكید كرد. مانند بافت ،ریتم ، تكرار، رنگ و…نورپردازی جهت تعریف خاصیت جدید یک شیء: بدین وسیله میتوان خواصی از یك جسم را تغییر داد. مانند رنگ آن وسیله، تاباندن نور رنگی یا بافت دار كردن سطح جسم به وسیلهی نورپردازی.
نورپردازی به منظور تزئین اجسام: این نورپردازی معمولا در اعیاد و مراسمهای خاص صورت میگیرد و اغلب به صورت موقتی است.
استفاده از نورپردازی جهت ایجاد یك شكل نمادین خاص: در این روش بوسیله نور اجسام خاص را ایجاد میكنند.
نورپردازی به عنوان یك شناسه و نماد مهم شهری: علاوه بر اینكه با نورپردازی میتوان نشانه های شهری را خوانا كرد. خود نورپردازی هم میتواند به عنوان یك نماد و شناسه شهری عمل کند. مانند نوشتن چیزی بر بدنه كوه یا نورهای لیزری گردان.
استفاده از نورپردازی جهت ایجاد جذابیت در فضاها : این نوع نورپردازی روش های مختلفی را شامل میشود. مانند ایجاد نمایش های آب و نور و آهنگ ، بازیهای نوری به وسیله ی پرژكتور و…
سخن پایانی
فضای شهری همانند هر فضای دیگری، عناصر محدود کننده و عناصر مستقر در فضایی دارد که توسط آنها قابل شناسایی میگردد و شخصیت کلی فضا تابع چگونگی و نظم حاکم بین این عناصر است. لذا، نورپردازی این عناصر در شب، در راستای حفظ و تقویت شخصیت فضا، یکی از الزامات طراحی شهری به شمار میرود. عناصر و اجزای کالبدی تشکیل دهندۀ فضای شهری شامل کف، بدنه، سقف و عناصر مستقر در فضا است.
افزون بر این موارد، رفتارها و فعالیتهای جاری در فضا نیز، به عنوان عناصر غیرکالبدی، از اجزای اصلی هر فضای شهری محسوب میشود که نقش بسیار مهم و اساسی در تشخص فضا ایفا مینماید. بنابراین در نورپردازی فضاهای شهری، این اجزا و عناصر هدفهای اصلی نورپردازی تعریف میشوند. در یک دسته بندی کلی میتوان گفت، عناصر یک فضای شهری که بسته به مکان، نورپردازی میشوند، شامل سطوح، احجام و فضاها هستند. کف، سقف و بدنهها به صورت افقی و عمودی، سطوح اصلی تعریف کنندۀ فضای شهری هستند.
دیگر عناصر مستقر در فضا مانند گیاهان، مجسمهها، آبنما و سایر مبلمان شهری نیز در واقع احجامی هستند که در فضا قرار داشته و در کنار دو مورد عنوان شده، فضایی که رفتارها و فعالیتها در آن رخ میدهد نیز از دیگر عناصر فضای شهری هستند که میبایست مورد نورپردازی قرارگیرد.
شرکت آژند رهساز از شرکت های دانش بنیان با تجربه در زمینه نورپردازی شهری، نورپردازی نما، ویدئو مپینگ در تهران بوده که قادر است با استفاده از جدیدترین و متنوع ترین فناوری های نورپردازی روح تازه ای در کالبد فضای شهر بدمد .
شما می توانید برای اجرای انواع نورپردازی و نصب برج نوری، دکل دوربین و … به سایت شرکت آژند رهساز مراجعه کرده و یا با این مجموعه در تماس باشید. همچنین با مراجعه به این سایت می توانید در جریان آخرین قیمت پروژکتور صبا ترانس قرار بگیرید.
بدون دیدگاه